Wat is het belang?

De wereld gaat nog eens ten onder aan het verdedigen van belangen. Dat denk ik. Maar door het uitspreken van deze voorspelling vertrouw ik er op er een ‘zichzelf vernietigende voorspelling van te maken.’ Wat is er aan de hand?

Het vreemde is dat iedereen die zo zijn belangen aan het verdedigen is, juist denkt dat hij zichzelf en misschien wel veel meer, aan het redden is.  Het belang van het behoud van zijn baan. Het belang van het slagen van hun kind. Het belang van ‘geen spoorlijn’ in mijn tuin en al helemaal geen asielzoekerscentrum. Het belang van Nederland in Europa en dat we vooral niet teveel betalen. Het belang van onze handelsrelaties met het midden-oosten. Het belang van onze gasvoorziening uit Rusland. Etc. etc.

Wat is er mis met belangen? Belangen moeten verdedigd worden. Belangen leiden dus tot strijd. Belangen worden ook heel moeilijk opgegeven. Daardoor leidt het verdeligen van belangen heel vaak tot ruzies, schisma’s, tot vechten, tot oorlogen. Zeker als die belangen via een ‘debat’ worden verdedigd. Maar daarover in een ander blog (20 juni).

Wat gebeurt er als we in onze mindset het perspectief van ‘het verdedigen van het belang’ vervangen door ‘het nemen van verantwoordelijkheid voor…’.  Verantwoordelijkheden hoef je niet te verdedigen; verantwoordelijkheden kan je wel delen. Ik denk dus dat we een heel andere beweging creëren als we gaan denken in verantwoordelijkheden in plaats van in belangen.

Want laten we welzijn: er bestaat maar één belang: ons aller belang.

Reacties zijn gesloten.