Imprints

Ooit heb ik geleerd dat een ‘imprint’ een gebeurtenis in je leven is die zodanig bij je is binnengekomen dat hij je niet alleen is bijgebleven, maar je ook heeft gevormd. Imprint zou een begrip uit de psychologie zijn. Maar toen ik het voor het schrijven van dit blog, op ging zoeken in de Van Dale werd het woord niet gevonden. Wikipedia: geen uitsluitsel.

Voor het gemak blijf ik het woord toch maar gebruiken en jij bent er waarschijnlijk ook zodanig door getriggerd dat je dit bent gaan lezen. Zo komen we er samen wel…

In deze rubriek geef ik aandacht aan mijn belangrijkste ‘leermeesters en meesteressen’. Dat was ook een mooie menu-titel geweest, alleen een beetje lang. En het tweede woord kan misverstanden oproepen; mijn vrouw leest ook mee.

In dit onderdeel van mijn blog wil ik aandacht geven aan de belangrijkste leerervaringen uit mijn leven. En ik zie het ook een eerbetoon aan de veroorzakers daarvan. Dertien imprints? Dertien omdat dat nu eenmaal mijn getal is. En omdat het mij tot keuzes dwingt. De dertien belangrijkst momenten waarop mijn bewustzijn werd wakker geschud en een tikje werd opgetild. Natuurlijk waren er talloos veel meer momenten, maar waar ik hierover verhaal zijn de meest indrukwekkende voor mij. Het zal dus ook geen statisch overzicht zijn; nieuwe inzichten kunnen nog onbewust gebleven imprints tot leven brengen of bestaande herwaarderen. Ik ben tenslotte nog lang niet uitgeleerd.

Blijf het maar volgen, zou ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *