Kees van Zijtveld / Jan Bommerez

“Een man zat op een zonnige middag rustig te genieten in zijn tuin. Zijn oog viel op een cocon waar net wat beweging in kwam. Er verscheen een kleine opening in de cocon en een vlinder probeerde met veel moeite zijn weg naar buiten te vinden door dat kleine gaatje heen. Tot verwondering van de man was de geboorte van de vlinder niet zo gemakkelijk proces. De vlinder was anderhalf uur bezig om te proberen uit de nauwe opening te komen. Hij raakte daardoor vrijwel uitgeput, want hij deed plotseling helemaal niets meer. De man had mededogen met de arme vlinder en liep zijn keuken in, op zoek naar een schaar. Toen hij terugkwam met de schaar, zat de vlinder nog altijd in de cocon, wachtend op wat nieuwe energie. De man knipte de rest van de cocon weg, nu kon de vlinder zich moeiteloos bevrijden. Met een schok stelde de man echter vast dat de vlinder een gezwollen lijf en verschrompelde vleugels had! Hij zag hoe de kreupele vlinder over de grond strompelde en hij wachtte tevergeefs op het spreiden van de vleugels. Wat bleek? In zijn medelijden had de man niet beseft dat het nauwe gaatje de wijsheid van de natuur voorstelde. De vlinder wordt namelijk gedwongen zich door een klein gaatje te wurmen, omdat daardoor de levenssappen vanuit het lijf in de vleugels worden geperst. Het moeilijke geboorteproces was precies wat nodig was oor de vlinder.”

UIt: ‘Kun je een rups leren vliegen? van Jan Bommerez en Kees van Zijtveld. Nieuwe Dimensies, 2001.

Wie eerder mijn imprint ‘Tao van Poeh’ las, vindt in deze passage over de vlinder een mooi voorbeeld van het Woe Wei principe: handelen door niet te handelen. Dat had de man moeten doen, ondanks zijn mededogen. Mij leverde het een begin op van bewustwording over wanneer actief te handelen en wanneer passief te handelen. Niet handelen is ook een wijze van handelen.
Om dat te kunnen is het handig om te gaan met (zelf-)vertrouwen. Dat werd weer aangewakkerd door Arnold Cornelis. Mijn imprint van hem volgt nog.

En zo grijp alles in elkaar. Herken je dat?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *