Marten Toonder

Deze week (juli 2012) biedt Obama het congres weer een wetsvoorstel aan om de hoogste inkomens in Amerika extra te belasten. Die betalen nu lagere tarieven dan de lage inkomens. Bijzonder, toch?! De Republikeinen hebben al aangekondigd het voorstel (opnieuw) te zullen torpederen.

En ik ben het met de Republikeinen eens: de bovenbazen hebben al een kommervol bestaan en dat moeten we niet verder belasten. Ik ben dat gaan inzien door Marten Toonder. Als fan van Olivier B. Bommel en Tom Poes (alle verhalen staan in mijn boekenkast en zijn meestal meermalen gelezen) vond ik ‘De Bovenbazen’ altijd al een heel mooi verhaal. Ik heb het verhaal ook in een aparte losse uitgave, 2e druk (helaas), uit 1974. In de jaren daarna ben ik de betekenis steeds beter gaan begrijpen van dit verhaal en ook van andere verhalen van Marten Toonder . Wat zag hij al scherp wat in die tijd nog nauwelijks te zien was en wat kon hij dat mooi verwoorden. Lees mee met het begin van ‘De Bovenbazen’.

“Het is in de wereld ongelijk verdeeld; sommige lieden hebben niets en anderen hebben alles. Wanneeer men niets heeft, is het mogelijk om meer te krijgen – voor dat soort is het leven eigenlijk een pretje. Maar iemand die alles heeft, is nooit meer blij wanneer hij wat ontvangt. Inplaats daarvan moet hij altijd bang zijn dat hij iets verliest, want dat is de enige mogelijkheid die er voor hem overblijft. Zulke stakkerds leiden een kommervol bestaan, gevuld met zorgen en kwalen – en het wordt tijd dat hun stille strijd eindelijk eens overbloemd in het daglicht wordt gebracht.”

Vandaag (12-07-2012) in NRC op pagina 9 een bericht over Hans Kristian Rausing. Dat is zo’n Engelse bovenbaas. Gelukkig zijn er steeds meer Marten Toonders en Obama’s om ieder op hun wijze nieuw bewustzijn te creeren. Die belastingwet komt er nu nog niet door; nog een paar jaar wachten en rijpen. Komt goed, denk ik. En jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *