Moeder Teresa

Wie mij een beetje kent zal mogelijk enigszins verbaasd de wenkbrauwen omhoog trekken: bezorgde Moeder Teresa Piet een imprint?

Ik heb namelijk niet zo veel met het Katholisisme. Te veel rijkdom, teveel ‘dom houden’, teveel opperwezen, teveel vreemde gebruiken die tot a-menselijk en onmenselijk gedrag leiden, teveel machtsmisbruik, teveel schijn-heiligheid. Mijn idee. Vanaf mijn jonge jaren heb ik er moeite mee gehad. Jaren kon ik geen Katholieke kerk in; ik kon het niet opbrengen ‘te genieten’ van alle zogenaamde pracht en praal. Wetende dat de armoede vaak aan de andere kant van de muur volop aanwezig was. Een paar jaar geleden las ik ter voorbereiding op een rondreis door zuid Frankrijk een paar boeken over de Kartharen. Duizenden werden er levend verbrand als gevolg van de kruistocht die paus Innocentius III op 14 januari 1208 tegen de Katharen begon. Allemaal omwille van ‘de leer van de kerk’. “Tuez-les tous, Dieu reconnaîtra les siens” was zijn advies bij de slachting in Bezier. (‘Doodt hen allen, God zal de zijnen herkennen’). Vandaag de dag gaat het wat humaner, maar ‘de leer’ wordt nog alltijd zwaar verdedigd.

Daarom heb ik moeite met die kerk, eigenlijk met alle kerken. Samen met de ‘landje pikkers’ zijn kerken als verdedigers van ‘hun geloof’ de oorzaken van zo ongeveer alle oorlogen. Kan toch niet waar zijn? Het is waar.

En dan toch Moeder Teresa die indruk maakte. In het boek ‘Spirituele waarde’ van Donah Zohar en Ian Marshall wordt Moeder Teresa aan het eind geciteerd:

“Mensen zijn vaak onredelijk, onlogisch en zelfzuchtig. Vergeef hun desondanks.
Als je vriendelijk bent, kunnen mensen je beschuldigen van egoïstische verborgen redenen.
Wees desondanks vriendelijk.

Als je succesvol bent, zul je wat onterechte vrienden winnen, en enkele ware vijanden. Streef desondanks naar succes.
Als je open en eerlijk bent, kunnen mensen jou bedriegen.
Wees desondanks open en eerlijk.

Als je jarenlang gewerkt hebt om iets op te bouwen, kan iemand het in één enkele nacht verwoesten.
Bouw desondanks op.

Als je innerlijke vrede en geluk vindt, zullen mensen jaloers zijn.
Wees desondanks gelukkig.

Het goede wat je vandaag doet, zijn de mensen morgen vergeten.
Doe desondanks het goede,

Geef de wereld het beste wat je in je hebt, en het zal misschien nooit voldoende zijn. Geef desondanks de wereld het beste dat je in je hebt.
Uiteindelijk zul je echter inzien dat het allemaal iets is tussen jou en God;
het was trouwens nooit iets tussen jou en hen.”

Bij enkele gelegenheden, waaronder een kerstdiner, heb ik deze tekst voorgelezen.
Nu heb ik eerder al liefdevol adieu tegen God gezegd, dus vervang ik in de laatste zin ‘God’ door ‘het universum’. Voor mij wint de tekst dan nog enorm aan kracht.
Zelfs bij imprints moet je nog wel zelf blijven sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *