Wat is denkelen?

Wel eens gehoord van ‘denkelen’? Ik gebruik het woord regelmatig en word er blij van. Wat een vondst! Ooit kwam ik het tegen in de Nederlandse vertaling van ‘The English Patient’. Het woord heeft direct iets gezelligs, net zo als peuzelen en smikkelen dat hebben in vergelijking met ‘eten’. En zoals dommelen dat heeft ten opzichte van slapen. Het voelt plezieriger en minder zwaar. Vergelijk ook eens drentelen versus lopen; keuvelen versus praten; pruttelen versus koken.

Het is heerlijk om over iets te kunnen denkelen. Normaal gesproken zou ik bij een belangrijke vraag zeggen: “daar moet ik even over nadenken”. Maar dat klinkt als ‘ik-moet-weer-iets’. Iets waarvoor je weer tijd moet inruimen. De zaken moeten ‘op een rij worden gezet’, er moet worden ‘gewikt en gewogen’. Kost allemaal energie. Klinkt ook erg rationeel.

Veel leuker is het zo maar wat gedachten in het hoofd laten warrelen, niet al te geconcentreerd, een beetje rechter hersenhelft erbij totdat de goede gedachte ineens boven komt drijven. Een stuk minder vermoeiend en ook minder belastend. Het is als ‘spelen met gedachten’. Ik vergelijk denkelen dan ook wel eens met jongleren: je neemt een paar gedachten en gooit er een in de lucht en je vangt ‘m weer op. Dan met twee, drie, totdat er een heleboel gedachten in de lucht hangen… je vangt ze op en gooit ze weer omhoog. Er valt er ook wel eens een gedachte op de grond…; schop ‘m maar onder de tafel. Was toch niets. Of misschien toch wel: oprapen dan voordat-ie de stofzuiger in gaat….

Haast vanzelf merk je welke gedachte de bovenhand krijgt. Intuïtie krijgt een kans.

Je hoeft voor denkelen ook geen tijd vrij te maken. Het kan onder de douche, in de file, maar ook in samenspel met anderen. Ik ben er van overtuigd dat er meer inzichten voortkomen uit denkelen dan van het traditionele denken.  En hoe meer inzicht, hoe beter het besluit. Beter in de zin van evenwichtiger, passender, duurzamer.

Geloof niets van wat ik zeg, maar wat denkel jij ervan?

1999
Piet Boot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *