Snelrecht

We hebben net het debat over de Toeslag-affaire gehad. Eén van de belangrijkste conclusies: we hebben ons collectief teveel gefocust op fraudebestrijding als gevolg van de zo genoemde Bulgarenfraude. En in die focus op fraude zijn we de menselijke maat geheel uit het oog verloren. Barbertje moest hangen…
Wie denkt dat die oogkleppen-fraude-aanpak alleen ambtenaren, management, bestuurders en politici betreft nodig ik uit te luisteren naar de column van Pieter Derks (Nieuws-BV, radio 1, 20 januari j.l.)

https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/71034-2021-01-20-druktemaker-pieter-derks-we-hebben-als-kiezers-gefaald

Afgelopen dagen was iedereen vol van de avondklokrellen. Rellen die heel weinig met de avondklok, maar des te meer met puur vandalisme te maken hebben. Dus hebben we vandaag snelrecht en hoor ik veel roepen om harde straffen. TeleTekst meldt:

“Snelrechters in Den Haag, Breda en Middelburg hebben cel- en taakstraffen opgelegd aan mensen die betrokken waren bij de avondklokrellen. Het gaat vooral om geweldpleging en opruiing.         

Zo kreeg een 19-jarige man uit Den Haag twee maanden cel voor het gooien van een steen naar een politiebus. In Breda kreeg een man uit Bavel vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, voor opruiing. Hij had een oproep gedaan om in Breda de avondklok te negeren.     

De snelrechter in Middelburg heeft vier mannen uit Goes veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor het verspreiden van opruiende berichten”.

Ik maak bezwaar tegen de celstraffen. De consequenties daarvan voor het verdere leven zijn vooralsnog te groot. Het niet krijgen van een VOG, baanverlies en/of gereduceerde opleidingskansen zijn vaak het directe gevolg van het hebben van een strafblad. Liever zie ik daarom de taakstraffen verhoogd, maar nog liever zie ik dat er ook tijd gestoken wordt in aandacht en in luisteren. Van ‘hard’ met ‘hard’ vergelden kwam zelden iets goeds.
De de-escalerende aanpak van de politie werkte gisteravond: in een zo vroeg mogelijk stadium in contact komen met betrokkenen en aanspreken.
Celstraffen als ‘afschrikwekkend voorbeeld’ zijn niet alleen contraproductief, maar ook onrechtvaardig in gevallen waar slechts een enkeling wordt gestraft terwijl er tientallen andere daders van gelijksoortige opruiende berichten zijn. Afschrikwekkende voorbeelden zijn voor kwaadwillenden zelden een ‘leermoment’. Het ongewenst gedrag wordt waarschijnlijk wel voor een poosje onderdrukt, maar of er ‘geleerd’ wordt is maar zeer de vraag.
Ik hoopte dat de Toeslagen-affaire hernieuwd inzicht had opgeleverd. Dat het besef was gegroeid dat de drang van ‘Barbertje moet hangen’ niet overeenkomt met de brede behoefte aan de terugkeer van de menselijke maat.
Maar dat besef moet blijkbaar nog groeien.
Misschien na de volgende affaire.

Piet Boot
27-01-2021

Dit bericht werd geplaatst in Denkelen door Piet Boot . Bookmark de permalink .

Over Piet Boot

BIO Piet Boot (1947) De aanloop Piet haalde in de avonduren zijn MO-A onderwijskunde terwijl hij gedurende die tijd met zijn diploma ‘pedagogische Academie’ op zak, voor de klas stond. MO-B volgde gedurende de eerste jaren bij de Schoolbegeleidingdienst waar hij uiteindelijk 12 jaar lang ervaring opdeed in het begeleiden van schoolteams bij veranderingsprocessen. De hink Het onderwijs bood hem uiteindelijk te weinig ruimte en Piet richtte zich (met 2 collega’s) op de bedrijvenmarkt. ‘Triam, bureau voor Toegepaste Onderwijskunde’ was dè voorloper in de markt van het leveren van onderwijskundige diensten: de ontwikkeling van bedrijfspecifieke opleidingen en –documentatie. Piet heeft het vermogen een aantal jaren in de tijd vooruit te kunnen kijken en ontwikkelingen vroegtijdig te zien aankomen. Daarop liet hij Triam ook met een cyclus van 5 – 7 jaar groeien naar nieuwe niveaus van dienstverlening: eerst kwaliteitsmanagement, later kennismanagement. Piet vindt creëren belangrijker dan beheersen. Dat merk je ook aan een van zijn uitlaatkleppen: dan vind je hem in zijn kleine atelier, bezig om met olieverf ruwe doeken te produceren. De stap Toen Triam groot was gegroeid (max. 90 medewerkers / 5 vestigingen) was dat ook de hoogste tijd voor hem om een nieuwe start te maken. Hij besloot zijn kennis en ervaring in te zetten om ondernemers te helpen hun droom te verwezenlijken (en soms om hen ‘uit de droom te helpen’). Daarin komen zijn kwaliteiten het best naar voren; van onderwijskundige, kwaliteitskundige en veranderkundige, tot filosoof, visionair en ondernemer. Maar zijn sterkste punt is de verbinding tussen ‘hard’ en ‘zacht’, tussen mensen, tussen concept-ontwikkeling en uitvoering / de praktijk, tussen korte- en (middel)lange termijn. De sprong De jaren na zijn vertrek uit Triam werd Piet zich steeds bewuster van de grote ontwikkelingen van deze tijd. Opnieuw klopt zijn ondernemershart en is hij in cocreatie met verschillende partners bezig met interessante, betekenisvolle initiatieven. Daarnaast voert hij freelance opdrachten uit en creëert hij mogelijkehden voorzijn opdrachtgevers. Zijn visitekaartjes tonen rollen als inviseur, arrangeur, transformateur, derailleur en co-creator. Hoewel hij zegt dat hij niet meer werkt is hij voorlopig nog wel even bezig……